Att vara kennelägare och uppfödare, kan vara både roligt och kostsamt och ta en hel del tid i anspråk. Vilken ras man än föder upp, finns det många kringliggande aspekter att ta hänsyn till.

Vad är anledningen till uppfödningen?

Ta först reda på varför du vill föda upp hundar. Är det för pengarnas skull, kan vi redan nu tala om att det förmodligen inte kommer att bli en alltför stor vinst, då alla veterinärbesök, försäkringar, foder och leksaker kostar en mindre förmögenhet varje år om man är en aktiv uppfödare och kostnaden för att para sin hund kan också ligga ganska högt.

Se till att hundarna har allt de behöver

När man väl har fått en dräktig tik, gäller det att följa henne dagligen med kontroller, rätt kost och dagligvård med bra omgivningar där hon kan vila, skydda sig mot väder och vind men samtidigt kan gå ut när hon vill och vara ifred när hon vill. Man får normalt inte para en tik innan två års ålder.

Svenska Kennelklubben

Alla hundar som ska användas till avel, måste följa strikta kontroller för att inte föda avkommor med genetiska defekter eller fysiska/psykiska problem. I Sverige är det Svenska Kennelklubben som står för erkännande av raser och standarder och kontrollerar uppfödare och medlemsföreningar. Här kan man både hitta en seriös uppfödare och potentiella köpare.

Försäkringar och vaccinationer

Alla valpar måste id-märkas och vaccineras och det är uppfödarens roll att se till att detta görs. Man måste också se till att ha försäkringarna som gäller fram till att den nya ägaren tar över hunden. Andra försäkringar som dolda fel-försäkringar är också viktiga att kolla upp när man köper en valp. Då kan man bli ersatt om man upptäcker att valpen först senare har fysiska defekter som gör att man inte kan avla på dem, ta dem på utställningar eller använda dem till ändamål som normalt skulle ha gått. Det är fel som fanns vid leveransen men som upptäcktes senare och som ofta får hunden att lida på något sätt.